Handboek Zorg voor privacy, het handboek voor privacy bewustzijn in de zorg.
Martine van de Merwe, mei 2018
Alweer in mei 2018 verscheen dit boek van Martine van de Merwe Handboek Zorg voor privacy, over privacy bewustzijn in de zorg. Recente voorbeelden over het ontbreken hiervan bij zorgmedewerkers, het HAGA Ziekenhuis is al veel besproken, maken het boek nog steeds actueel.
Martine heeft haar roots in de IT liggen, maar is ook privacy gecertificeerd met een CIPP certificering. En, zo lees ik op de achterflap van het boek, ze ontving de titel Security Culture Person. Wat dat is, weet ik niet maar het klinkt goed in ieder geval.
Deze achtergrond schept de verwachting van een complex boek, maar niets is minder waar. Het boek van in totaal 255 pagina’s is uitermate toegankelijk geschreven. Op een vlotte manier beschrijft de auteur hoe je op een praktische manier aan de slag kunt gaan met het privacy bewustzijn van medewerkers in de zorg.
Het boek is gesplitst in 2 delen. Het eerste deel beschrijft alle aspecten van privacy en informatiebeveiliging. Dit deel begint met een uitgebreide inventarisatie van alles wat er mis kan gaan op het gebeid van bescherming van persoonsgegevens. Van hacking en ransomware tot het gebruik van social media komen met voorbeelden uit de praktijk langs. Na dit hoofdstuk komen wat minder uitgebreid onderwerpen aan de orde als het verband tussen privacy en informatiebeveiliging (IB), de vraag wie verantwoordelijk is voor privacy en IB (iedereen) en hoe je kunt zorgen dat je het onderwerp op de agenda van het bestuur krijgt. In dit deel wordt ook op hoofdlijnen de AVG en de NEN 7510 behandeld.
In het tweede deel wordt het Privacylab model toegelicht. In 6 stappen beschrijft Martine hoe je op een gestructureerde manier aan de slag kunt gaan met het privacy bewust maken van medewerkers.
Al met al heeft de auteur hiermee een boek geschreven dat niet zo zeer nieuwe inzichten verschaft maar wel veel praktische tips en handvatten geeft hoe je met privacy bewustzijn van medewerkers aan de slag kunt gaan. Het model in het tweede deel helpt daarbij om dat op een gestructureerde manier te doen.
Af en toe gaat mij het praktische karakter iets te ver om mijn aandacht vast te houden, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Bijvoorbeeld bij de open deur om correct Nederlands te gebruiken met voorbeelden van fouten. Maar goed, ik ben ook wellicht niet representatief voor de doelgroep waarvoor het boek is geschreven.
Als je op zoek bent naar een verdieping op juridisch gebied over de AVG en de samenhang met bijvoorbeeld de WBGO en WPG: dat vind je niet in dit boek. De auteur geeft ook aan dat het niet bedoeld is als juridisch naslagwerk voor de AVG omdat daarvoor al voldoende andere boeken verschenen zijn.
Voor iedereen die op zoek is naar een boek dat op een praktische manier helpt om het bewustzijn van medewerkers in de zorg te verbeteren: van harte aanbevolen.
Bestellen kan hier.
Als je de kortingscode “deprivacyguru”invult krijg je EURO 5 korting op de verkoopprijs van EURO 29,95.