De AVG iop scholen leidt nog tot veel misverstanden. Lees hier hoe je deze voorkomt

Misschien heb je het  wel gezien: een school in de Achterhoek heeft alle gezichten van de leerlingen op klassenfoto’s en dergelijke met een stift zwart gemaakt: de privacy van de leerlingen boven alles! De AVG op scholen levert dus soms hilarische situaties op.

Voor alle duidelijkheid het betrof foto’s die verder niet voor publicatie waren maar die de leerlingen mee naar huis kregen in hun doos met werkstukken. De foto’s waren ook nog ouderwetse stukjes papier dus niet gedigitaliseerd. Eén van de ouders trok aan de bel omdat hij de foto’s nogal luguber vond en hij zich afvroeg of dit wel noodzakelijk was vanwege de AVG.

 

De AVG op school: wat mag en wat mag niet?

Om die laatste vraag meteen te beantwoorden: naar mijn mening is de AVG hier helemaal niet op van toepassing. De wet staat het gebruik van foto’s voor huishoudelijk gebruik gewoon toe. Pas als de school de foto’s op eigen initiatief op Facebook plaatst is er een grondslag nodig. Je kunt dus gelukkig je scholieren gewoon hun foto’s meegeven met herkenbare gezichten. Ook leuker “voor later”: “Pappa: waarom heeft iedereen zwarte gezichten op jouw klassenfoto? Ja, kind dat had iets met een wet te maken die toen net nieuw was.”

Een ander voorval binnen de onderwijssector dat uiteindelijk zelfs tot vragen in de Tweede Kamer heeft geleid is het volgende.

Verschillende schoolbesturen hebben besloten de namen van de geslaagden niet meer te publiceren. Van de AVG mag dit niet meer, stelden verschillende schoolbesturen. Jammer, want daarmee draait de AVG een leuke traditie de nek om.

Gelukkig ook maar ten dele waar. Inderdaad: het zo maar publiceren van de lijsten met geslaagden mag onder de nieuwe wet niet meer. Dus in die zin hebben de schoolbesturen gelijk. Maar dit is maar de helft van het verhaal. Publicatie mag nog gewoon als de leerlingen maar toestemming er voor hebben gegeven.

Scholen mogen dus gewoon de geslaagden publiceren. Maar wel even voor toestemming vragen. En die toestemming moet je ook kunnen aantonen.  Hij moet zoals de AVG het zegt expliciet zijn.

Vaak is de AVG een excuus om iets niet meer te doen omdat het van de wet niet zou mogen. Meestal klopt dat niet: het mag nog gewoon maar kost wat extra werk. De AVG vraagt om extra waarborgen om de privacy van de burgers te beschermen.

Werk je in het onderwijs? Dan is dit iets voor jou

Een kant en klare methode om de leerlingen privacy bewust te maken.
Met de digitalisering van de samenleving neemt het belang van privacy toe. Geen digitale footprint achterlaten is onmogelijk, maar in controle zijn over de gegevens die gedeeld worden in apps en op websites is te leren.
In Nederland mogen jongeren van 16 jaar en ouder zelf toestemming geven om hun persoonsgegevens te verwerken. Deze leeftijd is daarom een goed moment om tijdens de lessen aandacht te besteden hoe de leerling in controle kan raken over de gegevens die hij/ zij deelt.
Het totale lespakket bestaat uit:
23 PowerPoint sheets waarin de lesstof wordt behandeld
Een uitgebreide docenten handleiding die u door de lesstof heen loodst
3 werkbladen voor de klassikale en huiswerkopdracht

Bewezen in de praktijk
Het lespakket is ontwikkeld na interviews en in samenwerking met een pilotgroep van middelbare scholieren.
Inmiddels zijn de lessen aan meer dan 20 middelbare schoolklassen gegeven. De feedback van de leerlingen en leraren is verwerkt in de lesstof.

 Bestellen kan hier: https://deprivacyguru.nl/producten/

Gerelateerd