autoriteit persoongegevens

De consumentenbond start een rechtszaak tegen de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) . De bond doet dat omdat de Autoriteit Persoonsgegevens nog steeds geen besluit heeft genomen over de klacht die zij in 2018 bij de AP indiende tegen Google

Achtergrond

In 2018 diende een aantal Europese consumentorganisaties een klacht in tegen Google.

De Nederlandse consumentebond, koepelorganisatie BEUC en de Noorse, de Zweedse en de Tsjechische consumentenbonden. Aanleiding is een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet, waaruit blijkt dat Google gebruikers van een nieuwe Android-smartphone stuurt richting het inschakelen van locatiegeschiedenis. Daarnaast staat de functie ‘web&app activiteit’ standaard ingeschakeld. Via deze optie verzamelt Google ook locatiegegevens.

Volgens de consumentenorganisaties handelt Google in strijd met de AVG. Door cruciale informatie te verbergen en sturende knoppen te gebruiken in het besturingssysteem Android

Volgens de consumentenorganisaties manipuleert Google gebruikers van Android-smartphones door cruciale informatie te verbergen. Ook gebruikt Google sturende knoppen. gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. En dat moet wel volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In het artikel over Privacy by design kun je daarover meer lezen.

 

AP onderneemt geen actie

Tegelijk met de klacht van de gezamenlijke organisaties, diende de Nederlandse Consumentenbond op nationaal niveau ook een klacht in bij de AP met een handhavingsverzoek. In 2019 heeft de Consumentenbond de AP formeel in gebreke gesteld voor het uitblijven van een besluit. De consumentenbond start nu dus een rechtszaak tegen de AP. De AP leed recentelijk nog een nederlaag in een rechtszaak tegen VoetbalTV.

De consumentenbond start een rechtszaak tegen de Autoriteit Persoonsgegevens omdat ze het nu dus zat is. Haar belangrijkste grieven zijn dat de AP nog geen besluit heeft genomen, maar ook geen informatie geeft over het verloop van het onderzoek. Overigens is dit in lijn met de opstelling van de Ierse toezichthouder waar de AP in haar reacties naar verwijst. Ook deze toezichthouder van het land waar Google Europa statutair gevestigd is, geeft geen inhoudelijke reactie.

Gerelateerd