Nieuwe wetten tegen techreuzen: De Digital Service Act & Digital Market Act. Deze 2 nieuwe wetten moeten de macht van de Facebooken en Youtubes op deze wereld aan banden gaan leggen.

De eerste vervangt de 20 jaar oude e-commerce wet die nog stamt uit de tijd dat platformen als Youtube en Facebook nog niet zoveel macht hadden.

Tegelijkertijd wordt de Digital Market Act gepresenteerd. Deze heeft als doel om regels te stellen voor de marktmacht van deze bedrijven. De huidige mededingingsregels zijn immers slecht toepasbaar op de digitale platformen.

De Digital Service Act & Digital Market Act in strijd tegen techreuzen. O

Oeps!
Deze afspraak bestaat niet.
p hoofdlijnen houdt de Digital Service Act het volgende in:

  • nieuwe en extra regels voor platformen met meer dan 45 miljoen gebruikers
  • hoge boetes tot een maximum van 6% van de jaaromzet
  • betere mogelijkheden voor gebruikers om melding te maken van illegale zaken
  • Meer transparantie vereist voor het weghalen van een post of video
  • Strengere eisen aan online adverteren
  • Een “Digital Service Coordinator” per lidstaat

Nu bepaalt het algoritme van Youtube en Facebook  de volgorde van berichten en video’s bepaalt op basis van de persoonlijke voorkeur, het profiel van de gebruiker. Als de nieuwe wetgeving door het Europese Parlement heen komt, zullen de gebruikers zelf de volgorde van de getoonde berichten en video’s kunnen bepalen. Platformen moeten ook transparant worden over hoe ze adverteren, hoe ze modereren en over hun algoritmische processen.

De Digital Services Coordinator krijgt toegang tot de data die gebruikt worden om gericht te adverteren, geautomatiseerd te modereren of om aanbevelingen te doen.

 

De volledige tekst van Digital_Services_Act kun je hier lezen.

Gerelateerd