Vaak wordt aan HR naar een adres van een collega gevraagd om bijvoorbeeld bij ziekte een attentie of kaartje te sturen. Op grond van het vereiste van doelbinding mag HR deze gegevens niet verstrekken van de AVG. De gegevens die medewerkers aan de organisatie hebben verstrekt, zijn bedoeld voor het opstellen van de arbeidsovereenkomst, het correct uit betalen van salaris etc. Medewerkers hebben die gegevens niet verstrekt om de ze te laten delen met collega’s. Maar de vraag betekent ook: Wil jij dat HR je hypotheek met je collega deelt?

Het mag dus niet van de AVG kan het antwoord zijn. Maar we zijn geen liefhebber van “Mag niet van de AVG”. Daarom keken we eens wat je met een adres allemaal over iemand te weten kan komen. Met ons eigen adres, dat dan weer wel.

Hieronder het onthutsende resultaat.

In de zoekresultaten verscheen bovenaan natuurlijk Google maps, we keken eens even hoe ons huis er uit zag op Street view.

Als 2e zoekresultaat kregen we Huispedia.nl. We vonden daar de geschatte woonwaarde, de waardeontwikkeling en de geschatte maandlasten.

Ons 3e zoekresultaat was Oozo.nl. Daar vonden gegevens over de oppervlakte, aantal kamers en bijzonderheden (type, lift, dakterras etc.) van ons huis. De laatst bekende vraagprijs was het sluitstuk.

Met het 4e zoekresultaat, de site Huisx.nl, werd de laatst bekende vraagprijs van ons huis vergeleken met de prijzen van andere huizen in de buurt.

Bovenstaande informatie is allemaal gratis op te vragen. Maar, we hadden de smaak te pakken en gingen nog een stapje verder: naar kadaster.nl. Daar kregen we voor EURO 2,95 per item eigendomsinformatie, koopsominformatie, en nog interessanter, informatie over de hypotheek: welke bank heeft ingeschreven en voor welk bedrag.

Kortom, met een adres worden veel persoonsgegevens gedeeld, die collega’s wellicht helemaal niet met elkaar willen delen. Wil jij dat HR je hypotheek met je collega deelt? En dat is voor HR een overtuigender argument dan “Het mag niet van de AVG”. En, dit antwoord draagt meer bij aan het privacybewustzijn bij medewerkers dan ene kort “Nee het mag niet van de AVG”.

Het ia dus niet voor niets dat de toezichthouder, de AP oproept om geen woonadressen van zzp-ers af ter schermen.

Naschrift

Natuurlijk hebben we even gecheckt of de sites privacyverklaringen hebben en wat daar in staat. Daarbij waren we met name benieuwd waar de sites al deze gegevens vandaan haalden.Die van oozo.nl en Huisx.nl waren daar niet erg duidelijk over. Huispedia gaf in de privacyverklaring aan dat zij de gegevens uit openbare bronnen hebben zoals het Kadaster en het CBS. 

 

Gerelateerd